Cand vine vorba despre raceli, antibioticele sunt cele mai prescrise medicamente, mai ales in cazul copiilor. De cele mai multe ori, sunt prescrise fara o antibiograma sau fara a se sti daca cauza este virala sau bacteriana. S-au scris sute de pagini despre efectele pe termn scurt ale acestei practici, insa recent au iesit la iveala si problemele care pot aparea in viata adulta a celor care au luat frecvent antibiotice in copilarie.
Cercetatori de la Universitatea din Minnesota au publicat in revista stiintifica "Cell Host &Microbe" un studiu care scoate la iveala faptul ca, prin distrugerea de catre antibiotice a florei intestinale, la maturitate apar dezechilibre atat la nivel fizic, cat si emotional.
Disbioza, dezechilibrul dintre bacteriile protectoare si cele nesanatoase, este o afectiune cauzata in primul rand de consumul constant de antibiotice. La copii este cu atat mai grav, pentru ca stomacul lor este sensibil. Studiul citat arata ca disbioza la cei mici are repercursiuni mult timp in viata lor: alergii, obezitate, sindrom al colonului iritabil, boli cardiovasculare, osteoporoza.
Profesorul doctor Dan Knights, conducatorul studiului, a declarat ca "Cercetari anterioare au aratat pe de-o parte o legatura intre consumul de antibiotice si dezechilibrarea florei intestinale si pe de alta parte ca o flora intestinala distrusa duce la boli la adulti. In ultimii ani, am pus cap la cap toate aceste studii si am strans dovezi indubitabile ca cei carora li se administreaza antibiotice in copilarie vor fi niste adulti bolnavi"
Pentru a evita astfel de probleme, copiilor trebuie sa li se prescrie altfel de tratamente in cazul afectiunilor respiratorii. De exemplu, substantele medicamentoase pot fi nebulizate cu ajutorul unui aparat de aerosoli si astfel se elimina efectele negative ale florei intestinale. Mai mult, tratamentul va ajunge chiar unde este nevoie de el la nas, gat si plamani.
Adauga comentariu