Concluzia a fost publicata in revista de specialitate Nature Communications si a apartine medicilor de la NYU Langone School of Medcine.
Cercetarea a pornit de la faptul ca in 2011 in SUA au fost prescrise 262 de milioane de doze de antibiotice. Echipa de medici a conchis ca sunt persoane care iau anual de 10 pana la 100 de ori mai mult antibiotic decat ar fi necesar. De aceea s-au hotarat sa vada care sunt efectele acestor medicamente asupra copiilor, folosindu-se de cobai.
Femelele de cobai au primit doze de antibiotic clasic—amoxicilina si tilozina, tratament asemanator cu cel pe care il primesc de cele mai multe ori copiii. Dozajul a fost similar cu cel administrat unui copil pana la varsta de 2 ani. De asemenea, a fost folosit si un grup de control caruia nu i s-a administrat antibiotic.
Descoperirea a fost una extrem de importanta: soarecii carora li s-a administrat antibiotic s-au ingrasat foarte tare, iar oasele lor au crescut mult mai mult decat era cazul. Mai mult, cercetatorii au remarcat ca medicamentele au interferat cu flora intestinala alterand bacteriile si unele gene asociate cu anumite functii metabolice. Microflora intestinala a cobailor care au primit antibiotice s-a adaptat mai greu la schimbarile de mediu.
De cele mai multe ori copiii primesc antibiotice pentru afectiuni ale cailor respiratorii. Multi parinti le administreaza de la primele semne, fara sa stie daca este sau nu nevoie de ele. De asemenea, nu iau in considerare tratamente alternative cum ar fi cel cu aerosoli care ar scuti copilul de ingerarea unor substante care, dupa cum releva studiul, le afecteaza in mod serios dezvoltarea pe termen lung.
Adauga comentariu