Pentru a face aceasta cercetare s-au luat in calcul retetele prescrise pentru mai mult de 1 milion de pacienti din 990 de unitati medicale, in perioada ianuarie 2005-decembrie 2012. In calcul pentru acest studiu au fost luate persoanele cu afectiuni acute ale cailor respiratorii ale caror analize bacteriologice au aratat ca nu au un nivel crescut al acestora.
In urma analizei datelor s-a constatat ca pentru mai mult de jumatate dintre bolnavi s-au prescris antibiotice. Cei mai multi pacienti au primit un astfel de tratament pentru sinuzita (aproape 90%), 85% dintre suferinzii de bronsita au primit o reteta cu antibiotic, iar 78% dintre cei care s-au prezentat la cabinet cu febra mare la fel.
Mai mult, 75% dintre retetele care recomandau antibioticul au fost prescrise in camerele de garda. In cabinete, la control, 64% dintre bolnavii cu afectiuni acute ale cailor respiratorii au primit tratament similar.
Totusi, nu fiecare doctor prescrie aceeasi substanta activa si acceasi concentratie pentru afectiuni ce tin de tractul respirator.
In urma studiului, autoritatile s-au alarmat pentru ca limitarea prescriptiei de antibiotice, de multe ori fara a fi necesare, a devenit o problema de sanatate publica in Statele Unite ale Americii. In acest sens, in viitor, medicii vor fi sfatuiti sa personalizeze mai mult tratamentele pentru fiecare pacient in parte, si sa ia in calcul si alte metode de tratament. Pe langa cele clasice, pe cale orala, furnizarea de vapori de aerosoli cu ajutorul nebulizatorului, poate fi o varianta mult mai putin invaziva.
Adauga comentariu