Totusi, pentru a-i convinge pe cei care inca nu au renuntat la acest viciu, oamenii de stiinta continua sa cerceteze alte si alte efecte ale fumatului. O echipa de cercetatori de la Spitalul Universitar din Heraklion din Grecia si de la San-Giuseppe Hospital-Multimedica din Italia au publicat in revista de specialitate Journal of Respirology un studiu care arata legatura dintre bolile interstitiale pulmonare, inclusiv fibroza pulmonara idiopatica, si fumat.
Bolile interstitiale pulmonare sunt niste afectiuni care duc la ingrosarea tesuturilor de sustinere dintre sacii alveolari din plamani. Din aceasta cauza sunt afectate atat respiratia, cat si oxigenarea sangelui. In ultimii 10 ani, fumatul a fost deseori asociat cu aceste maladii, insa cauza aparitiilor lor este aproape necunoscuta. Totusi, faptul ca simptomele lor sunt sunt foarte grave, in cele din urma ducand la deces, face ca lumea stiintifica sa le acorde din ce in ce mai multa atentie. Problema cea mai grava este ca nu exista un tratament dedicat, iar la nivel mondial sunt peste 5 milioane de persoane diagnosticate cu boala interstitiala pulmonara. Aproximativ 70% dintre bolnavi mor in primii 5 ani de cand afectiunea a fost descoperita.
Potrivit autorilor studiului mentionat fumatul duce la acumularea de celule inflamatoare in alveolele plamanilor si in tesuturile care le uneste. De asemenea, declanseaza dezvoltarea moleculei TGF-beta 1 care joaca un rol important in aparitiei fibrozei pulmonare.
Fumatul a mai fost asociat cu scurtarea teleomerilor, o regiune de ADN repetitiv aflat la capatul fiecarui cromozom liniar. Teleomerii apara cromozomii de degradare si de fuzionarea cu alti cromozomi. Din cauza scurtarii lor boala se dezvolta mult mai repede, iar tesutul epitelial al plamanilor nu se mai regenereaza.
Toate aceste cauze i-au facut pe cercetatori sa conchida ca fumatul este unul dintre motivele care duce la aparitia bolii interstitiale pulmonare, insa nu au reusit sa inteleaga foarte bine mecanismul de dezvoltare.
Adauga comentariu