Cercetarea a fost publicata in American Journal of Clinical Nutrition si a fost realizata pe 100.000 de subiecti. Medicii au monitorizat consumul de fructe si legume si au studiat apoi starea de sanatate a celor care au participat.
"Am observat ca cei care au consumat o cantitate mare de fructe si legume au un risc cu 15% mai mic de a face de-a lungul vietii boli cardiovasculare si cu 20% mai mic de a muri la varste tinere comparativ cu cei care nu mananca", a declarat Camilla Kobylecki, medic la Spitalul Harlev and Gentofte din Copenhaga.
Reducerea acestui risc este datorata concentratiei mai mari de vitamina C din sange. Aceasta repara tesuturile, reduce stressul oxidativ si prvine o serie de boli. Mai mult, este cunoscut de zeci de ani ca vitamina C este un antioxidant puternic ce apara celulele si moleculele organismului de efectele oxidarii, care este principala cauza de la care pornesc bolile cardiovasculare si alte maladii cronice.
Specialistii recomanda consumul de alimente bogate in vitamina C in detrimentul aceleiasi substante sintetice pentru ca prima sursa este mai biodisponibila pentru organism. Prunele kakadu au cea mai mare cantitate de vitamina C, poate ajunge si la 5300 mg/ 100 g. Cum aceasta nu se gasesc la noi, puteti incerca sa consumati ardei iute (244 mg/ 100 g), patrunjel (130 mg/ 100 g), portocala (53 mg/100 g), spanac (30 mg/ 100 mg), rosie (10 mg/ 100 g). Un adult ar trebui sa consume zilnic aproximativ 90 mg de vitamina C. Copiii intre 1 si 3 ani au nevoie de 15 mg, cei cu varsta intre 4 si 9 ani 25 mg de vitamina C, iar intre 10 si 18 ani 75 mg.
Adauga comentariu