La cercetare au participat 42.000 de barbati cu varsta cuprinsa intre 45 si 79 de ani, carora timp de 12 ani le-au fost monitorizat consumul de bauturi dulci. Cei care au raportat un consum mai mare de doua portii (200 ml/ portia) au avut un risc cu 23% mai mare de a dezvolta afectiuni ale inimii decat cei care nu au avut deloc in meniu astfel de produse. Studiul nu a luat in calcul consumul de sare, care este considerat unul dintre principalii factori care duc la cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, au fost folositi doar subiecti cu varsta mijlocie sau de varsta a treia, ceea ce inseamna ca rezultatele nu se pot aplica tuturor barbatilor.
Totusi, cercetarea este un semna de alarma cu privire al cantitatea mare de zahar pe care o consumam zilnic si la efectele pe care aceasta le are asupra sanatatii inimii. In medie o sticla de suc de 500 ml are cam 17-20 de grame de zahar, dar poate ajunge si la 40 de grame. Recomandarea medicilor nutritionisti este ca intr-o zi o persoana cu varsta de peste 11 ani sa nu depaseasca un consum de 30 de grame de zahar.
Studiul la care facem referire a fost realizat de cercetatori de la Institute of Environmental Medicine din Stockholm, Suedia si a fost finantat de Swedish Research Council Committee for Medicine si de Swedish Research Council Committee for Infrastructure. A fost publicat in British Medical Journal Heart. Motivatia unui studiu desfasurat pe o perioada atat de lunga de timp vine din faptul ca la nivel mondial 23 de milioane de persoane sufera de boli cardiovasculare, iar cifrele sunt in crestere in cazul barbatilor si al batranilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii, intr-un raport recent, a atras atentia ca in majoritatea cazurilor decesele din cauza afectiunilor inimii au putut fi prevenite.
Ecourile sale in lumea medicala nu s-au lasat asteptate. Francesco Cappuccio, profesor de cardiologie la Universitatea din Warwick a declarat ca bauturile cu continut ridicat de zahar pot contribui la aparitia bolilor cardiovasculare pentru ca duc la cresterea in greutate si la diabet.
Adauga comentariu