Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
  1. Sunday, Nov 26, 2017 Comment by Radu Vasiliu Aparate de aerosoli sau nebulizatoare - Intrebari frecvente
    Foarte bun si util articolul! Multumim!...
  2. Sunday, Dec 20, 2015 Comment by Urianu Floarea CONCURS "Castiga de Craciun un aparat de aerosoli Philips Respironics InnoSpire Essence"
    imi place ca este foarte usor de utilizat...
  3. Thursday, Dec 17, 2015 Comment by Cabulca Madalina CONCURS "Castiga de Craciun un aparat de aerosoli Philips Respironics InnoSpire Essence"
    Este usor de folosit si vreau sa il daruiesc suro...
Postari recente
  1. Aparatul de aerosoli LITTLE DOCTOR LD-221C in reteaua CARREFOUR Data: 15-02-2019
    Incepand din februarie 2019, compania Bit Online, ...
    Scris de Little Doctor
  2. Irigatoarele bucale sunt necesare pentru sanatatea dintilor Data: 09-05-2017
    Igiena orala este un aspect foarte important si tr...
    Scris de Feo.ro
  3. Aparatul de aerosoli Philips Respironics InnoSpire Essence la CARREFOUR Data: 16-02-2017
    Incepand cu acest an, aparatele de aerosoli Philip...
    Scris de Philips

Aparate de aerosoli sau nebulizatoare - Intrebari frecvente

Data: 01-09-2016 | Scris de Feo.ro | 1 comentarii

Articolul incearca sa raspunda la cele mai intalnite probleme si intrebari legate de utilizarea aparatelor de aerosoli si prezinta pareri atat despre aparatele de aerosoli ieftine cat si despre cele profesionale. Nu este perfect si complet, de aceea va invit sa participati activ prin sugestii, completarea raspunsurilor si comentarii. Incep cu o lamurire: “aparat de aerosoli” si “nebulizator” sunt unul si acelasi lucru, diferentele dintre acestea doua fiind doar de lingvistica, expresiile fiind

Alegerea unui aparat de aerosoli, chiar daca  constientizam acest lucru sau nu, este o decizie bazata pe incredere. Nu cumparam un produs, ci platim pentru incredere. Incredere ca acea companie producatoare respecta toate standardele si normele in domeniul dispozitivelor medicale; incredere ca acel aparat nu are in componenta substante nocive; incredere ca parametrii tehnici comunicati sunt testati si stabili in timp si nu inventati; incredere ca acel aparat, utilizat cu medicamentatia prescrisa de medic, ne ofera un tratament eficient. Dar, acceptand acest lucru, nu ne opreste nimeni ca pe langa incredere sa cunoastem si parametrii tehnici, modul de functionare si rezolvarea la problemele care pot sa apara in timpul utilizarii nebulizatoarelor.

In grupajul urmator de intrebari si raspunsuri, voi incerca sa va ofer niste raspunsuri la cele mai uzuale intrebari legate de aceste dispozitive medicale, facand apel la experienta mea proprie ca tata ce foloseste aceste aparate de aerosoli, precum si la cea de service si comercializare aparate aerosoli.

Daca considerati ca acest articol este util, va astept sa participati activ cu sugestii si comentarii. In cazul in care aveti si alte intrebari pe care nu le regasiti in lista, nu ezitati sa va adresati. In limita timpului si a cunostintelor mele voi incerca sa raspund la toate intrebarile. Raspunsurile vor fi redactate intr-un limbaj prietenos, accesibil utilizatorilor, fara sa contina o avalansa de notiuni tehnice, sau daca apar, ele vor fi explicate.

Intrebare 1. Ce sunt si cine utilizeaza aparatele de aerosoli?

Intrebare 2. Ce parametri tehnici trebuie urmariti la achizitia unui aparat de aerosoli?
Intrebare 3. Ce sunt aparatele de aerosoli cu compresor?
Intrebare 4. Ce este o suzeta inhalator si la ce foloseste?
Intrebare 5. Ce sunt aparatele de aerosoli cu ultrasunete?
Intrebare 6. Ce sunt aparatele de aerosoli cu tehnologie Mesh?
Intrebare 7. La aparatul meu cu compresor, furtunul nu sta fixat bine. De ce?
Intrebare 8. Am vazut oferte de aparate de aerosoli Philips Avent. Sunt diferite de Philips Respironics?
Intrebare 9. Am cumparat un aparat de aerosoli online, se poate returna?
Intrebare 10. Se poate nebuliza propolis? Daca da, cu ce aparate de aerosoli?

Intrebare 11. La aparatul cu compresor se incalzeste furtunul. Este normal?
Intrebare 12.
Intrebare 13.

Raspuns 1.

Aparatele de aerosoli sunt dispozitive medicale, care prin diverse procedee fizice, pulverizeaza medicamentatia lichida, pentru a o aduce intr o forma inhalabila, respirabila de catre pacient. Particulele inhalate, se condenseaza pe traiectul aparatului respirator, medicamentatia fiind livrata organismului in zonele unde este exact nevoie de ea. Actiunea mendicamentelor se face direct la sursa, adica local.

Nu recomandam si nu incurajam utilizarea acestor aparate fara sfatul medicului. Utilizarea lor cu automedicamentatie sau dupa sfatul unor cunostinte la care tratamentul X sau Y "a mers" nu este o solutie recomandata.

Nebulizatoarele au o adresabilitatea variata, de la nou nascuti pana la batrani, cat si pentru o gama variata de medicamente sub forma lichida, de la ser fiziologic pana la solutii uleioase sau solutii in suspensie. Aceleasi modele si tipuri de aparate se pot utiliza, atat pentru copii, cat si pentru adulti, insa se pot face si alegeri personalizate in functie de specificitatea afectiunii.

Raspuns 2.

In descrierea produsele sunt trecute haotic toate specificatiile tehnice, inclusiv unele care nu au asa mare importanta, gen marjele de temperatura si umiditate pentru depozitare in care trebuie sa ne incadram.

Unii dintre parametrii de urmarit, cei care trebuie verificati neaparat inainte de achizitionare sunt:

MMAD - Mass Median Aerodynamic Diameter (MMAD) - definit ca valoarea mediana a particulelor de aerosoli generate, adica 50% din particule sunt mai mici decat MMAD si 50% sunt mai mari  - este o valoare extrem de importanta care ar trebui sa primeze in achizitia unui aparat de aerosoli.

Studiile efectuate de companiile producatoare (Philips Respironics) in colaborare cu medici au concluzionat ca o valoare MMAD sub 3 microni este optima, masa de aerosoli generata cu acest parametru fiind optima pentru utilizare.

Specificitatea tehnica a acestei valori este foarte des “mascata” pentru clienti, putini fiind cei care verifica acest parametru important in achizitionarea unui aparat de aerosoli. De obicei clientii sunt indusi in eroare cu expresiile comerciale avansate de unii comercianti, gen “aparatul genereaza nor de aerosoli fini”, "aparatul produce cele mai mici particule” , expresii mult mai utile in industria modei decat in descrierea unui dispozitiv medical.

Regimul de functionare - este un parametru aplicabil in special la aparatele de aerosoli cu compresor.

In general, exista doua regimuri de functionare: intermitenta, mod de functionare prezent la majoritatea aparatelor de pe piata, cele care sunt destinate utilizarii casnice si continua, mod de functionare prezent pentru aparatele profesionale fabricate in scopul utilizarii lor in mediul clinic, pentru tratarea mai multor pacienti zilnic, aparatul putand functiona fara pauza. Achizitia unui aparat cu functionare continua pentru utilizare casnica este o garantie ca acel aparat, proiectat pentru o utilizare intensiva, va funtiona in regim de utilizare casnica multi ani si de ce nu, va fi util pentru mai multi copii. In general, daca aparatul este de calitate, iar garantia este mai mare de 2 ani, puteti utiliza fara nici o problema un aparat cu functionare intermitenta in conditii casnice.

Pentru aparatele de aerosoli cu functionare intermitenta, producatorul specifica timpii de functionare recomandati in formatul nn-mm, in care “nn” este numarul de minute de functionare iar “mm” numarul de minute de pauza.  Tinand cont ca o sedinta medie de aerosoli dureaza 5-10 minute, orice aparat poate fi utilizat fara probleme. Un interval de timp de utilizare mai mare poate da o informatie suplimentara despre fiabilitatea aparatului.

La modele cu functionare continuua, acest parametru nu este specificat, cel putin teoretic poate functiona fara oprire. La aceste modele dispare discutia despre fiabilitate, intrucat aparatul este conceput pentru o utilizare mult mai intensiva decat o putem face noi in regim casnic.

Si aici apar in descrierea anumitor produse expresii, gen: “compresor durabil”, “aparat fiabil” in locul unor explicatii clare a regimului de utilizare discontinuu, si anume durata functionarii si a pauzei, sau a regimului de utilizare continuu. E clar ca un aparat cu 30-30 sau cu functionare continua si garantie 3 ani este mai fiabil decat unul cu 20-40 si garantie 2 ani. Chiar daca descrierea produsului explica fiabilitatea aparatului, daca aceasta nu este sustinuta de cifre, nu este sigura.

Rata de nebulizare - este un  parametru care este comunicat in ml pe minut (ml/min) si reprezinta debitul de solutie nebulizata intr-un minut. Parametrul este comunicat pe baza testelor de laborator efectuate in general cu solutie salina 0.9% la 20°C . Utilizarea in alte conditii sau cu alte substante duce la modificari ale acestui parametru care poate oferi valori gresite.

Bineinteles in descrierile comerciale intalnim expresii precum “aparat de aerosoli rapid”, "tratamentul cu acest aparat dureaza putin” care nu au corespondent in cifre.

Tratamentul cu aerosoli nu trebuie neaparat sa fie rapid, acest lucru fiind un avantaj doar pentru un pacient grabit, ci, mai degraba, trebuie sa fie eficient.

Lungimea furtunului de aer - in general este de 2 m, o lugime devenita standard, dar gasim si aparate cu 1.2m sau 1.5 m.

Aici poate aparea o discutie si o recomandare. Datorita faptului ca principala si singura parte negativa a acestor aparate cu compresor este data de zgomotul generat in functionare, lungimea furtunuli poate fi importanta. Singura diferenta dintre un furtun de 1.2m si 2 m este faptul ca cel de 2 m permite o marja mai larga de manevrare a aparatului.

Exista pe piata furtun de aer cu o lungime de 6 m, special conceput pentru aparatele de aerossoli cu compresor, care rezolva complet problema zgomotului genarat de compresor. Astfel, aparatul de aerosoli poate fi pus in functiune in alta incapere decat in cea in care se administreaza tratamentul, iar nivelul de zgomot perceput de pacient scade semnificativ.

Acest produs a fost conceput in special pentru copii, intrucat problema zgomotului generat in utilizare apare in cazul aplicarii tratamentelor la copii si nu la adulti. Este universal, poate fi utilizat pentru orice model de aparat de aerosoli cu compresor de pe piata.

Raspuns 3.

Aparatele de aerosoli cu compresor sunt cele mai raspandite, cele mai cunoscute, cele mai utilizate, cele mai ieftine, cele mai fiabile, pentru cea mai mare gama de medicamente utilizabile (este vorba de consistenta, pot fi utilizate medicamente uleioase si in suspensie), dar si cele mai zgomotoase.

Principiul de functionare, bazat pe un motor electric si un ansamblu pompa-compresor fara ungere, este foarte simplu si este bazat pe utilizarea unui flux de aer comprimat pentru a pulveriza solutia medicamentoasa, pulverizare care are loc in cupa de nebulizare la care are atasat o piesa de inhalare, masca sau piesa de gura. Unele marci includ si piesa de nas in pachet, dar nu o recomand. Piesa de nas este confectionata dintr-un plastic dur si puteti cauza rani daca o introduceti in cavitatile nazale. Nu introduceti piesa de nas in nas, inhalarea se face indirect, prin pozitionarea piesei in dreptul nasului si inhalare.

Acest sistem de functionare nu solicita o achizitie frecventa de consumabile.

Filtrele de aer, ce curata aerul aspirat in aparat, si kitul de nebulizare sunt consumabile necesare pentru o buna functionarea a sistemului. Urmati indicatiile fiecarui producator referitor la intervalul de schimbare a acestor consumabile.

Singurul si marele dezavantaj relativ in utilizarea nebulizatoarelor cu compresor pentru tratarea copiilor, in special a bebelusilor este zgomotul.

In general marja de zgomot este cuprinsa intre 55-60 de dBpentru aparatele cu motor de 220V. Exista unele modele, cu alimentare la 12V la care nivelul de zgomot este mai mic, chiar pana la 51 de decibeli, dezavantajul este dat de pretul putin mai mare. Zgomotul produs de compresor utilizeaza o unitate de masura logaritmica a sunetului. Insa cuantificarea zgomotului produs de aparatele de aerosoli doar pe baza decibelilor poate fi o greseala, deoarece pe langa intesitate conteaza foarte mult si tonul acelui zgomot. Daca sunetul e mai catifelat, mai infundat atunci este mai usor de suportat, iar daca e mai strident si pe tonuri inalte atunci este mai dificil de suportat de catre copii. Concluzia: 55 dBA nu sunt egali cu 55 dBA.

Pentru a intelege o scara a intensitatii zgomotului si a putea compara sau cumpara un aparat de aerosoli cu compresor atasam un tabel, preluat de pe Wikipedia in care sunt prezentate exemple de zgomote cu nivelul de zgomot aferent.

Dupa cum vedem din tabel, zona de 50-60 de dBA, care corespunde aparatelor de aerosoli cu compresor este echivalenta nivelului de zgomot existent intr un birou aglomerat. Tinand cont de faptul ca o sedinta de aerosoli dureaza 5-10 minute, poate fi considerat acceptabil.

 

Intensitatea (dBA)

Exemplificare

140

Pragul dureros

130

Avion cu reacție în timpul decolării

120

Motorul pornit al avionului cu reacție

110

Concert rock

100

Ciocan pneumatic

90

Zgomot de stradă

80

Zgomotul trenului

70

Aspirator

50-60

Zgomot într-un birou aglomerat

40

Conversație

20

Bibliotecă

10

Sunetele naturii

0

Prag auditiv

Raspuns 4.

Suzeta inhalator este o forma noua a piesei bucale pentru aparatele de aerosoli cu compresor ce faciliteaza administrarea medicamentelor la sugari.

In anumite cazuri, mai ales la copii mici, masca standard poate speria si poate fi inconfortabila, generand reactii de respingere si plans. Rezultatele au aratat ca atunci cand sugarii plang in timpul tratamentului, majoritatea aerosolilor de medicament sunt eliberati in aer sau sunt inghititi si ajung in stomac in loc sa ajunga in caile respiratorii. In unele cazuri, plansul este atat de deranjant, incat parintele va elimina masca, punand astfel capat tratamentului si incercand variante alternative.

Suzeta inhalator Scian arata ca o suzeta standard si functioneaza doar in combinatie cu un aparat de aerosoli cu compresor, directionand medicamentul sub forma de aerosoli in zona nasului micutului. Bebelusii vor respira astfel doar pe nas, gura fiind ocupata cu suzeta, facilitand absorbtia medicamentului. Suzeta este familiara pentru majoritatea sugarilor si prin urmare poate fi acceptata mai usor, putand fi considerata o forma de tranzitie catre masca, odata cu cresterea bebelusului. Acest lucru duce la diminuarea inghitirii medicamentului in timpul plansului.

Totusi, nu o recomand ca o practica permanenta, ci doar ca o faza de tranzitie catre masca si catre piesa de gura. In anumite cazuri, in care masca este respinsa de catre copil, aceasta este singura varianta de a reusi sa facem aerosoli la un copil agitat si speriat.

Din pacate, suzeta inhalator este conceputa doar pentru aparatele de aerosoli cu compresor nu si pentru nebulizatoarele cu ultrasunete, care au mobilitatea aerosolilor mai redusa si nu permit utilizarea acestui accesoriu universal.

Raspuns 5.

Aparatele de aerosoli cu ultrasunete genereaza norul de aerosoli prin trecerea unui flux de ultrasunete printr-un rezervor de apa, generand, datorita vibratiilor, acest nor de aerosoli. Un ventilator, aflat in partea inferioara a aparatului, impinge acest nor catre pacient printr-un tub gofrat. O tehnologie destul de complicata, avand multe neajunsuri si un singur avantaj major in opinia unor parinti - NU face zgomot.

Manevrarea lui este destul de complicata, rezervorul de apa trebuie completat si golit la fiecare utilizare, deoarece compartimentul de apa nu este inchis si aceasta poate curge. De asemenea, datorita faptului ca acel furtun gofrat de cca. 50 cm este destul de rigid, la miscarile bruste ale copilului se poate rasturna dispozitivul. Marja de miscare este foarte mica datorita furtunului scurt si a faptului ca trebuie asezat neaparat pe o suprafata plana si stabila pentru e evita rasturnarea. In cadrul acestui rezervor de apa sau in cadrul capacului rezervorului se monteaza capsula de medicamentatie, din care se va efectua tratamentul. Unele capsule sunt de unica folosinta, iar altele sunt refolosibile, insa ambele sunt destul de fragile. O capsula solida nu poate vibra astfel incat sa genereze aerosoli.

Elementul piezoelectric prezent in aceste aparate si umiditatea generata de manevrarea corespunzatoare nu prea se concorda, asta fiind principala cauza de solicitari de service.

Ca si dimensiuni de particule, exista foarte putine aparate de aerosoli cu ultrasunete care sa aiba particule de dimensiuni mici, in general sunt de 5 microni. Exista doar cateva modele de aparate pe piata care au dimensiunea particulelor si fluxul de aer variabil, intradevar acestea fiind mai scumpe cu cateva zeci de lei decat celelalte, la care acesti parametri sunt de nemodificat. De asemenea, nebulizarea substantelor uleioase, si in general a solutiilor mai vascoase nu se poate realiza cu aceste aparate, acest lucru fiind un incovenient relativ datorita frecventei reduse a acestor tratamente, alocate in general unor afectiuni mai grave.

Acel furtun gofrat de 50 cm, si care se mai poate prelungi la majoritatea aparatelor de aerosoli cu ultrasunete este si cauza unui condes imens de medicamentatie nebulizata, valoarea reziduala a acestor aparate fiind foarte mare. Mai pe scurt, medicamentul se condenseaza in loc sa fie inhalat sub forma de vapori de catre pacient.

Totusi, aceste aparate cu ultrasunete sunt preferate de multi parinti datorita simplului fapt ca nu fac zgomot, fiind foarte comod de facut aerosoli unui bebelus cu un aparat care nu face un zgomot semificativ.

Balanta intre zgomot aproape spre zero (dar mai multe incoveniente si limitari) si un zgomot de 50-60 dBA (dar operare usoara si performante certificate) o face fiecare. In ultimii ani, statistic, se pare ca aparatele silentioase au facut regula pietei, dar o data cu cresterea nivelului de curiozitate a parintilor, o data cu intelegerea modului de functionare, a parametrilor tehnici si in primul rand  MMAD-ului ca element esential in alegerea unui aparat de aerosoli, balanta inclina in favoarea aparatelor zgomotoase ca sa zic asa.

Ramane o intrebare nepusa de nimeni, dar care poate creea o perspectiva noua in polemica "aparat de aerosoli cu compresor" versus "aparat de aerosoli cu ultrasunete": De ce gigantii industriei de aparate de aerosoli nu fabrica si de ce sistemul medical nu utilizeaza in mod curent si aparate de aerosoli cu ultrasunete? Cand zic giganti ma refer la Philips Respironics, Pari, Omron, companii care nu au in portofoliu nici un aparat de aerosoli cu ultrasunete. La aceasta intrebare, nu pot sa dau raspuns eu, dar undeva mai sus gasiti niste idei. Cred ca motivele pentru care aceste companii nu le fabrica sunt: fie tehnologia nu este sufiecient de matura si aparatele inca nu pot livra doze de aerosoli cu caracteristici clare si consistente in timp, fie aceasta tehnologie nu este cea mai potrivita pentru un aparat de aerosoli.

Oricum opinia mea personala, si nu o ascund, este ca aparatele de aerosoli cu compresor sunt mai ok decat cele cu ultrasunete. Aparatele cu ultrasunete reprezinta totusi o alternativa de luat in calcul in cazul in care celelalte optinuni de diminuare a zgomotului, cum ar fi un furtun mai lung sau suzeta inhalator, nu functioneaza. Preferabil ar fi ca aceasta solutie sa fie doar pentru o perioada de tranzitie, pana mai creste bebelusul si accepta alt mod de administrare a tratamentului.

Raspuns 6.

Aparatele de aerosoli cu tehnologie Mesh sau Sita Vibratoare reprezinta cele mai noi si mai moderne aparate de aerosoli.

Avantajele sunt majore:

- dimensiuni extrem de reduse, greutate foarte mica, ideal pentru calatorii;

- portabilitate, ele au optiunea de a functiona cu baterii sau acumulatori. In cazul utilizarii frecvente se poate utiliza, la unele modele, un alimentator;

- generarea de aerosoli cu parametri constanti in timp;

- usurinta in utilizare, zgomot abia sesizabil;

- pot nebuliza in pozitie verticala sau inclinate, unele pana la un unghi de 90 de grade.

In cazul in care intentionati sa achizitionati un astfel de aparat, va recomand sa luati in considerare si pretul pentru un cap de nebulizare sau cartus Mesh de rezerva. Mai devreme sau mai tarziu se va defecta si este important sa stiti si pretul pentru acest consumabil.

Dezavantajele acestui tip de nebulizator:

- nu poate nebuliza solutii uleioase, substante in suspensie;

- solutiile saline mai concentrate de 0.9% si fosfatii duc la infundarea capului de nebulizare;

- pretul este relativ mare, consumabilul Mesh este de asemenea scump;

- este asa de mic, incat se poate rataci. Asta a fost o gluma......dar chiar este foarte mic!!!

Un sfat mic pentru rezultate mari: daca nebulizati altceva decat ser fiziologic, dupa terminarea tratamentului, clatiti compartimenul medicamentului, adaugati 0,5 - 1 ml de ser fiziologic si lasati sa se nebulizeze in gol. In acest mod, reduceti eventualele reziduuri ramase in capul de nebulizare si prelungiti viata aparatului.

Raspuns 7.

Faptul ca furtunul nu este fixat bine este o problema falsa si sursa unor telefoane sau solicitari de service nejustificate.

In general, furtunul aparatului de aerosoli cu compresor este fixat pe un element conic. Capatul furtunului fiind cilindric, pentru mufare este necesara o forta pentru a introduce furtunul in acea piesa usor conica. Teoretic, cu cata forta este impins furtunul cu aceeasi forta se opune la iesirea de pe acea piesa conica

Mai simplu, daca nu sta fixat, apasati mai tare.......

 

Raspuns 8.

Philips Avent este o divizie Philips ce fabrica in general produse pentru bebelusi si copii, dar nu are in gama sa aparate de aerosoli. Aparatele de aerosoli Philips sunt produse doar sub marca Philips Respironics si sunt destinate atat adultilor, cat si celor mici. Daca aveti un aparat de aerosoli Philips Avent, va rog sa ne trimiteti pe emailul de la datele de contact o fotografie.

Este posibil, ca din motive comerciale, descrierea unor nebulizatoare sa contina in mod eronat si marca Avent, pentru a atrage clientii, intrucat marca Philips Avent este de notorietate.

Aceasta este pozitia noastra ca si distribuitori autorizati Philips Respironics in Romania. La acest moment, in Romania se comercializeaza oficial Philips Respironics InnoSpire Essence - produs destinat utilizarii casnice, garantie 3 ani; Philips Respironics InnoSpire Elegance - produs profesional, destinat utilizarii casnice si spitalicesti, garantie 3 ani; si Philips Sami the Seal, aparat de aerosoli pediatric, destinat utilizarii casnice si spitalicesti, garantie 3 ani. Asteptam in aceasta toamna completarea gamei cu produsul Philips Respironics InnoSpire Delux – un aparat exceptional de eficient si durabil, din gama profesionala, garantie 5 ani, destinat utilizarii casnice si echipat cu sistemul SideStream Plus.

Raspuns 9.

Cu toate ca, in domeniul aparatelor de aerosoli, situata returnarii unui produs achizitionat online este foarte rar intalnita, vom clarifica acest aspect.

Daca ambalajul aparatului nu a fost desigilat si deteriorat, se poate face returul conform legii protectiei consumatorului si al politicilor proprii ale fiecarui magazin online, politici care trebuie sa respecte cadrul legal.

In cazul in cazul in care aparatul a fost desigilat, nu mai poate fi returnat, ci ramane spre utilizare clientului. Conform aceleiasi legi, nu se poate face returul unui produs utilizat sau testat. Motivul este simplu - protectia sanatatii clientilor. In aceasta categorie nu exista produse resigilate, intrucat sunt produse destinate uzului personal si nu de colectivitate, ce trebuie sa respecte anumite norme de igiena.

Cadrul legal pentru afirmatiile de mai sus:

Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii precum şi pentru modificarea
şi completarea unor acte normative.

Articolul 16 , Exceptari de la dreptul de retragere, litera e:

furnizarea de produse sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecţie a sănătăţii sau din motive de igienă şi care au fost desigilate de consumator;

Ar fi de dorit sa evitati asemenea situatii care nu sunt benefice nici unei parti. Informati-va temeinic inainte de a lua o decizie de cumparare. Daca aveti intrebari si nelamuriri puteti contacta vanzatorul pe email sau telefonic pentru a va ajuta sa alegeti produsul potrivit pentru Dvs, in asa fel incat sa va satisfaca nevoile.

Ca si o continuare a discutiei despre faptul ca aparatele de aerosoli sunt dispozitive de uz personal si din motive de igiena si control al afectiunilor nu se recomanda practica imprumutului din vecini a unui aparat atunci cand avem in familie un pacient bolnav. Ca o solutie de compromis, in cazul in care se doreste utilizarea la comun a unui aparat de aerosoli, recomand dezinfectarea temeinic cu solutii profesionale a kitului de nebulizarea sau achizitionarea unui kit de aerosoli personal, utilizand in comun doar aparatul.

 

Raspuns 10.

Daca doriti sa nebulizati propolis, nu este indicat sa utilizati aparatele de aerosoli cu mesh, deoarece in mod sigur acest lucru va duce la distrugerea capului de nebulizare mesh. Acest lucru se intampla datorita faptului ca propolisul este prin excelenta un adeziv puternic, care atunci cand se usuca cimenteaza orificiile capului de nebulizare mesh. Alt posibil efect asupra aparatelor de aerosoli cu tehnnologie mesh este blocarea elementului piezoelectric ce genereaza vibratia sitei. Astfel, sita se va bloca si nu va mai functiona, iar lichidul din aparat va incepe sa curga.

Aparatele de aerosoli cu ultrasunete se pot descurca cu solutia de propolis, dar kitul de nebulizare va trebui curatat cu alcool dupa fiecare utilizare. Datorita faptului ca solutia de propolis este mai vascoasa, rata de nebulizare va fi mai mica.

Aparatul de aerosoli cu compresor este singurul care poate sa se descurce perfect in nebulizarea solutiei de propolis. Dupa fiecare utilizare sau dupa cateva utilizari, va recomandam sa curatati kitul de nebulizare de depunerile lipicioase de proplis utilizand alcool. Nu incercati sa utilizati alte solutii de curatare, gen apa fierbinte, alcoolul este cel mai eficient solvent pentru propolis. Daca folositi spirt medicinal, va recomandam sa clatiti cu apa la final, pentru a indeparta resturile de spirt ce ar ramane pe kitul de nebulizare.

 

Raspuns 11. 

Da, incalzirea furtunului in timpul functionarii aparatului de aerosoli este un fenomen absolut normal. Chiar daca acest fenomen este explicabil fizic, au aparut diferente de opinii si contradictii din partea unor clienti. Interesant este faptul ca unii  dintre ei sunt posesori ai autoturismelor cu motoare Diesel. Daca va intrebati ce legatura exista intre aceste doua lucruri, o sa gasiti explicatia mai jos.

Intradevar, la aparatele de aerosoli cu compresor, la capatul conector de pe unitate unde se cupleaza furtunul, acesta se poate incalzi pe o lungime de 10-15 cm atunci cand dispozitivul este in functiune. Incalzirea furtunului este in stransa legatura cu durata tratamentului. Astfel, suprafata  si gradul de incalzire depind de timpul desfasurarii sedintei de aerosoli. 

Explicatia succinta:  Aerul, prin comprimare se incalzeste, de aici si legatura cu motoarele Diesel, motoare cu aprindere prin compresie, la care aprinderea nu se face cu bujie ci exploatand proprietatea aerului de a se incalzi prin compresie. Acelasi fenomen intalnim atunci cand umflam o minge sau anvelopa unei biciclete cu o pompa manuala. In zona de iesire a aerului din pompa observam o incalzire vizibila.

Explicatie mai detaliata, cu multumiri pentru criomecsa.ro, cu detalii tehnice pe site-ul lor.

Cand este comprimat un gaz, de la presiunea de admisie P1 la presiunea de evacuare P2, volumul se reduce de la V1 la V2 și temperatura crește de la T1 la T2 (Figura 1).

Figura 1 - Comprimarea

Intr-un compresor clasic, volumul aerului scade (ceea ce determina o usoara scadere de temperatura) iar presiunea se mareste (ceea ce determina o crestere substantiala a temperaturii). Intrucat presiunea determina o crestere a temperaturii mult mai mare decat acea scadere determinata de miscsorarea volumului de aer, acesta iese din compresor la o temperatura mai ridicata. Aceasta crestere de temperatura se numeste caldura de compresie.

In concluzie, nu trebuie sa va faceti griji daca furtunul se incalzeste, deoarece acesta nu se topeste si nu afecteaza functionarea corecta a aparatuui. 

Raspuns 12.

Raspuns 13.

Articole asemanatoare

Adauga comentariu