Rezultatele au aratat ca efectele lor asupra sanatatii sunt foarte nocive, mai ales in cazul femeilor care au trecut de menopauza. Consumand produse care contin acest tip de aditivi alimentari (E-uri) acestea se expun riscului de a face infarct, atact vascular cerebral si boli cardiovasculare. La studiu au participat peste 60.000 de persoane, fiind cea mai vasta cercetare de acest tip realizata pana acum. Toate femeile au fost monitorizate timp de aproape 9 ani.
Cercetatorii care au realizat studiul atrag atentia ca doar doua pahare de suc in care au fost adaugati indulcitori chimici de sinteza (aspartam, zaharina, ciclamat de sodiu) cresc cu 50% riscul de moarte subita din cauza unor boli ale inimii.
Consumul de bauturi dietetice indulcite cu aditivi alimentari chimici de sinteza este insotit de obiceiul de a fuma si de aceea pe langa riscul de a face boli cardiovasculare pot avea si diabet, tensiune arteriala crescuta si indice al masei corporale mai mare. Chiar si dupa ce medicii au luat masuri pentru a elimina aceste riscuri, pericolul de a muri din cauza unor probleme ale inimii a ramas constant.
Alte studii realizate de-a lungul timpului au asociat indulcitorii chimici de sinteza cu insomnii, migrene, cancer, probleme neurologice.
In cadrul celei de-a 63 Sesiuni Stiintifice Anuale a Colegiului American de Cardiologie din 2014 oamenii de stiinta au atras atentia ca aproape 200.000 de persoane mor anual din cauza consumului de bauturi dietetice pentru indulcirea carora se folosesc indulcitori chimici de sinteza. Din fericire, potrivit aceleeasi surse, in Statele Unite ale Americii pericolul acestor produse a fost constientizat si tot mai multe persoane renunta la ele, iar vanzarile au scazut in mod considerabil in ultima perioada.
Adauga comentariu