Coşul tău este gol!

TOATE CATEGORIILE

Comentarii recente
 1. Wednesday, Oct 12, 2016 Comment by FEO.ro InnoSpire Elegance, tehnologie profesionala de nebulizare de la Philips Respironics
  Buna ziua, Desigur, gasiti la noi furtun de 6 m...
 2. Sunday, Sep 25, 2016 Comment by ciprin totoi InnoSpire Elegance, tehnologie profesionala de nebulizare de la Philips Respironics
  Bun aparat, la mine acasa merge pentru 2 copii si ...
 3. Sunday, Dec 20, 2015 Comment by Urianu Floarea CONCURS "Castiga de Craciun un aparat de aerosoli Philips Respironics InnoSpire Essence"
  imi place ca este foarte usor de utilizat...
Postari recente
 1. Aparatul de aerosoli LITTLE DOCTOR LD-221C in reteaua CARREFOUR Data: 15-02-2019
  Incepand din februarie 2019, compania Bit Online, ...
  Scris de Little Doctor
 2. Irigatoarele bucale sunt necesare pentru sanatatea dintilor Data: 09-05-2017
  Igiena orala este un aspect foarte important si tr...
  Scris de Feo.ro
 3. Aparatul de aerosoli Philips Respironics InnoSpire Essence la CARREFOUR Data: 16-02-2017
  Incepand cu acest an, aparatele de aerosoli Philip...
  Scris de Philips

Solutii pentru dezinfectarea accesoriilor nebulizatorului

Data: 12-06-2015 | Scris de Feo.ro | 0 comentarii

Un tratament cu aerosoli bine facut implica nu numai achizitionarea unui nebulizator performat si a unor medicamente de ultima generatie, ci si o grija mare la accesoriile acestuia. Dezinfectarea si curatarea lor periodica ne ajuta sa ne vindecam si lungesc viata aparatului de aerosoli

Modul in care ingrijim aparatul de aerosoli este extrem de important pentru sanatea noastra. Spalarea si dezinfectarea acestora sunt esentiale in procesul de administrare a medicamentelor deoarece asigura o functionare buna si sanatoasa a aparatului de aerosoli.

Cu ce solutii curatam accesoriile nebulizatorului? 

Inainte de administrarea tratamentului, acordati-va 10 minute ragaz si  cititi cu atentie manualul de folosire al aparatului dvs de aerosoli. Acolo veti gasi toate informatiile necesare cu privire la spalarea si dezinfectarea mastii si a kitului de nebulizare. Totusi, daca nu gasiti, va spunem noi care sunt solutiile acceptate de majoritatea producatorilor.

Apa calda. Toate aparatele de aerosoli au cupa pentru medicamente, care dupa fiecare folosire se clateste cu apa calda. Acelasi tratament va primi si masca. Apa calda curata eventualele resturi de medicamentatie inainte ca acestea sa se usuce si sa se depuna pe kitul de nebulizare.

Apa calda si sapun lichid/ detergent de vase. Se poate aplica pe orice kit de nebulizare pentru a indeparta orice fel de reziduu medicamentos. Dupa spalarea cu detergent, toate piesele se vor clati foarte bine, pentru a nu ramane nici un fel de substanta. Nu se folosesc sapunuri solide sau cele antibacteriene pentru ca pot deteriora materialele din care sunt fabricate accesoriile.

Solutie de otet cu apa distilata. Intr-un vas curat se face o solutie din 1/2 parte otet si o parte si jumatate  apa distilata, in care se aseaza accesoriile aparatului de aerosoli. Se lasa acolo intre 20 de minute si o ora, in functie de recomandarea pe care o face producatorul, dupa care se scot si se clatesc foarte bine. Aveti grija sa nu le uitati acolo pentru ca se pot deteriora.

Alcool izopropilic 70%. Medicii de la Universitatea din New Mexico (SUA), Departamentul de Stiinte Medicale, recomanda ca masca si kitul de nebulizare folosite pentru aparatul de aerosoli sa fie scufundate pentru 5 minute intr-o baie de alcool izopropilic.

Clor pentru uz casnic cu o concentratie de 5,25% pana la 6,15%. Aceasta metoda de dezinfectare este recomandata tot de medicii de la Universitatea din New Mexico, Departamentul de Stiinte Medicale. Timp de 3 minute accesoriile sunt lasate intr-o solutie realizata dintr-o parte clor pentru uz casnic si 50 de parti de apa.

Apa oxigenata

Apa oxigenata 3%. Se imerseaza toate piesele kitului de nebulizare timp de 30 de minute. Dupa aceea, se clatesc cu apa sterila.

Ce precautii suplimentare trebuie sa va luati?

 • Dupa fiecare dezinfectare clatiti foarte bine cu apa calda toate piesele pentru a indeparta resturile de substanta dezinfectanta.
 • Inainte de dezinfecta accesoriile aparatului de aerosol trebuie sa le curatati si sa nu lasati in ele niciun fel de medicament.
 • Din exces de zel, nu le lasati in solutiile de dezinfectare mai mult decat este recomandat. Riscati sa le deteriorati.
 • Solutiile de dezinfectare se arunca dupa folosire. La fiecare nou procedeu, se prepara altele noi.
 • Tubul de aer si unitatea centrala a aparatului de aerosoli nu se spala niciodata.
 • Dupa ce le-ati curatat, dezinfectat si clatit, lasati piesele sa se usuce la aer. In cazul in care vreti sa le stergeti cu o carpa sau servetel de hartie aveti grija sa nu ramana scame pe ele. Acestea pot fi inhalate in plamani, iar efectele pot fi grave, sau pot afecta functionarea corecta a aparatului de aerosoli.

Daca utilizati propolis, care prin excelenta este lipicios, curatati cu alcool imediat dupa utilizare, iar daca folositi solutii saline mai tari de 0.9%, nu lasati sarea sa se depuna pe piesele componente. In cazul in care s-a depus, se poate dizolva cu solutie de apa si otet sau cu amestecuri de apa si solutii gen Calgon.

Informatiile de mai sus sunt generale dar sunt caracteristice mai mult pentru utilizarea aparatelor de aerosoli cu compresor. In cazul in care utilizati un aparat de aerosoli cu ultrasunete, aruncati cupa de medicamantatie daca aceasta este de unica folosinta sau o curatati daca este reutilizabila. Curatati tuburile de nebulizare si masca urmand recomandarile de mai sus.

La aparatele cu tehnologie mesh sistemul de nebulizare este mai pretentios decat la aparatele de aerosoli cu compresor sau ultrasunete. De aceea, este indicat sa nebulizati 0,5-1 ml de ser fiziolog dupa fiecare utilizare pentru a curata cartusul mesh, partea cea mai scumpa din componenta unui aparat de aerosoli cu mesh. Evident, daca faceti aerosoli doar cu ser fiziologic, nu mai este cazul sa nebulizati alt ser fiziologic pentru a curata mesh-ul. Respectati restrictiile impuse de producator in ceea ce priveste gama de substante permise pentru nebulizare cu acest tip de aparat.

 

Articole asemanatoare

Adauga comentariu